New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Hometedx kavala 2016TEDX – TECHNOLOGY, ENTERTAINMENT, DESIGN

[TEDX – TECHNOLOGY, ENTERTAINMENT, DESIGN]

19
Feb 2016

TEDX – TECHNOLOGY, ENTERTAINMENT, DESIGN

Τα πράγματα παραμένουν ίδια όσο δεν τα προσεγγίζουμε αλλιώς

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το πρώτο TEDx Kavala και είναι τρεις οι βασικοί θεματικοί του άξονες, αυτοί που θα αποτελέσουν την αφορμή ώστε πρόσωπα τα οποία έχουν συνομιλήσει επιτυχώς με την εποχή μας να αποκαλύψουν – αν όχι τα μυστικά της επιτυχίας τους -το σκεπτικό που τους έκανε να δημιουργήσουν, να επιμείνουν και τελικά να κατορθώσουν αυτό το κάτι το διαφορετικό, αυτό που κατέστησε το έργο τους σημείο αναφοράς – σε όποιον χώρο και αν αυτοί δραστηριοποιούνται.

Πώς θα περιγράφαμε αυτούς τους τρεις θεματικούς άξονες μελετώντας σφαιρικά την εικόνα του TED, ένα παζλ με εκατοντάδες εμπνευσμένες ομιλίες, στα βίντεο των οποίων έχουμε πρόσβαση μέσω διαδικτύου;

“Technology”, όπως τεχνολογία

5Τεχνολογία… που μας αποδεικνύει ότι όσα κάποτε πιστέψαμε ως επιστημονική φαντασία, βρίσκονται εδώ, όσα δεν τολμήσαμε να περιγράψουμε ως υπερβολικά, κάποιος τα είδε να υλοποιούνται και να βρίσκουν ανταπόκριση και όσα ορισμένοι έντονα αμφισβήτησαν, έγιναν ως δια μαγείας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας στις υπηρεσίες της λειτουργικότητας – πόσα ονόματα δεν κατέστησε η ιστορία αιθεροβάμονες, προτού τα αναγνωρίσει ως εφευρέτες (ναι, η λίστα είναι ατελείωτη!); Στον κόσμο της τεχνολογίας τα άλματα δεν αποτελούν ένα παράξενο και ανεξήγητο φαινόμενο, αλλά μία ρουτίνα, μία αυτόνομη καθημερινότητα εξέλιξης, που μας φέρνει διαρκώς αντιμέτωπους με τη φαντασία εκείνων που θέλησαν να κάνουν τη διαφορά.

Ένα παράδειγμα ανάμεσα σε εκατοντάδες; TED “most popular talks” και εκεί ακούμε τον παγκοσμίου φήμης επιστήμονα πληροφορικής και εφευρέτη Pranav Mistry να μας μιλάει για τις αστείρευτες δυνατότητες της τεχνολογίας «έκτης αίσθησης». Πώς μπορούμε να γράφουμε απλώς σε ένα χάρτινο post-it και να βλέπουμε το σημείωμά μας απευθείας στην οθόνη ενός υπολογιστή; Πώς μπορούμε να συνδέσουμε τον υλικό με τον ψηφιακό κόσμο; Παρακολουθούμε το σκεπτικό του για το πώς αυτή ακριβώς ήταν μια ιδέα μόνο που τον έκανε να σκεφτεί πώς θα συνέδεε, προχωρώντας παραπέρα, την πληροφορία με τον ψηφιακό κόσμο, κρίνοντας μέγιστη τη σημασία της στις μέρες μας. Τον βλέπουμε να φαντάζεται και να δημιουργεί το – κατά τους άλλους και κάποτε! -αδύνατο!

“Entertainment”, όπως ψυχαγωγία

Ψυχαγωγία… μία έννοια που βρίσκεται σε συνάφεια με τον όρο «διασκέδαση» και παράλληλα προσπαθεί να περικλείσει κάτι ακόμη που βαθύ, κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Είναι η ψυχαγωγία που αναζητούμε παρακολουθώντας μία εξαιρετική ταινία ή μία καταπληκτική θεατρική παράσταση, διαβάζοντας το αγαπημένο μας βιβλίο ή ακούγοντας τις αγαπημένες μας μουσικές και πηγαίνοντας σε μία συναυλία, αλλά είναι και η ψυχαγωγία που αναζητούμε όταν θα επιδιώξουμε μία ευχάριστη συνάντηση και θα απολαύσουμε έναν παραγωγικό διάλογο. Φυσικά, είναι και η ψυχαγωγία που μας… λείπει, εκεί που θα ήταν καθοριστικός συντελεστής: η ψυχαγωγία που ονειρευτήκαμε όλοι από τα μαθητικά μας χρόνια στα σχολικά έδρανα, ένα δημιουργικό περιβάλλον μάθησης ή η ψυχαγωγία που ονειρευόμαστε για ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο δε θα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην παραγωγικότητά μας.

Ένα παράδειγμα ανάμεσα σε εκατοντάδες; TED “most popular talks” και ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας και σύμβουλος εκπαίδευσης Ken Robinson αναρωτιέται «τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητά μας;» – ευθεία βολή στα μαθητικά μας χρόνια και στις έρευνες που κατά καιρούς άπαντες μπαίνουμε στον πειρασμό να διαβάσουμε σχετικά με το ποιο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο θεωρείται τελικά το πιο επιτυχημένο. Τι προσπαθεί να μας πει η ιστορία του για το κοριτσάκι που δεν προσέχει ιδιαίτερα στο μάθημα, παρά μόνο σ’ αυτό της ζωγραφικής; Που όταν ερωτάται από τη δασκάλα του «τι ζωγραφίζεις εκεί;» απαντάει «τον θεό!» και στην απορία της «μα, κανείς δεν ξέρει πώς δείχνει!», αντιτείνει «όχι, είναι που δεν θα το παραδέχονταν!»; Προσπαθεί να μας φωτίσει μία άλλη γωνία των πραγμάτων, που παραμένουν ίδια όσο δεν τα προσεγγίζουμε αλλιώς!

“Design”, όπως σχεδιασμός

6 updatedΣχεδιασμός… στο άκουσμα και τη χρήση της λέξης στα αγγλικά, “design”, συνήθως σκεφτόμαστε την πιο στενή του έννοια του όρου, την όψη ενός πράγματος ή το στιλ του. Παρόλα αυτά, o σχεδιασμός αποτελεί και το πεδίο εκείνο βάσει του οποίου αναπτύσσει κανείς τη μεθοδολογία του για να υλοποιήσει έναν στόχο, εξετάζοντας το πώς βήμα-βήμα θα καταστεί εφικτό ένα εγχείρημα και σε μία συνοπτική παρουσίαση περιλαμβάνει το τι συμπεράσματα αποκόμισε από μία τέτοια διαδικασία, τα οποία του φάνηκαν και μπορούν να του ξαναφανούν χρήσιμα στη συνέχεια.

Ένα παράδειγμα ανάμεσα σε εκατοντάδες; TED “most popular talks” και τι έκανε την παγκοσμίου φήμης επιχειρηματία και ιδρύτρια μιας σχολής για ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να τολμήσουν κάτι που τους φαίνεται δαιδαλώδες Bel Pesce να θέλει να μας μιλήσει για το ότι υπάρχουν «πέντε τρόποι να σκοτώσουμε τα όνειρά μας»; Ποιος θα ευχόταν να μην μπορέσει να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό προϊόν, να μη δημιουργήσει μία επιτυχημένη επιχείρηση ή μη να γράψει ένα βιβλίο που θα γίνει best-seller;! Τι ανάποδο σκεπτικό είναι αυτό, τέλος πάντων; Κι όμως, ακούγοντας την ομιλία της διαπιστώνουμε έναν σχεδιασμό ο οποίος αποσκοπεί στο να μας πει ακριβώς αυτό! Δηλαδή, τα βήματα που πρέπει να… αποφύγουμε με σκοπό να καταφέρουμε να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση που ονειρευτήκαμε!

Και καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο TEDx Kavala έχει αρχίσει, ένα-ένα αποκαλύπτονται και σε εμάς τα ονόματα εκείνων που θα μας μιλήσουν για το τι, το γιατί και το πώς της δικής τους πορείας. Μέχρι τότε, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε online ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες, σε παγκόσμιο επίπεδο, ομιλίες για να μπούμε στο κλίμα του επικείμενου συνεδρίου. Σ’ αυτό, πάλι, θα έχουμε πλέον ζωντανά την ευκαιρία να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να επαναπροσδιορίσουμε τη ματιά μας απέναντι στα πράγματα – με την ευρύτερη θεματική “Life-Reloading” να εστιάζει στο πώς κοιτάζουμε τα πράγματα με σκοπό να δούμε μπροστά και πέρα από αυτά!

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment