New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Hometedx kavala 2016«ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ»

[«ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ»]

19
May 2016

«ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ»

“Διδάσκουμε στα παιδιά ότι πρέπει να γίνουν πλούσια και να πετύχουν στη ζωή τους αλλά δεν τα διδάσκουμε τίποτα για επιχειρηματικότητα, και καινοτομία”.

Η συγκεκριμένη φράση, μετά από μια TEDx ομιλία του Ηλία Παπαϊωάννου (https://www.youtube.com/watch?v=S5nth5jlCP0) περιφέρονταν με έντονα ενοχλητικό τρόπο στο μυαλό μου.

Κάπως έτσι, μαζί με τον Δημήτρη[1], γεννήθηκε και η ιδέα το πρώτο TEDx Kavala να φιλοξενήσει ένα workshop επιχειρηματικότητας για μικρά παιδιά. Αν και δεν ήμασταν καθόλου βέβαιοι για το βέλτιστο τρόπο που προσεγγίζεις ένα τέτοιο κοινό, ήμασταν βέβαιοι για την επίδραση που μπορεί να έχει η ουσία της επιχειρηματικότητας στα παιδιά.

Για εμάς η επιχειρηματικότητα δεν αφορά μόνο το άτομο που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά αλλά όλους μας: ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, στελέχη μεγάλων εταιρειών και μέλη μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, μικρούς και μεγάλους, βολεμένους και πονεμένους, άτυχους και τυχερούς. Είναι νοοτροπία και τρόπος ζωής. Είναι η αντίληψη που έχουμε για την καθημερινότητα και για τον τρόπο με τον οποίο επιλύουμε τα προβλήματα μας και λαμβάνουμε αποφάσεις. Και αυτό ακριβώς βιώναμε ως ανάγκη διάχυσης προς τα παιδιά.

Η ιδέα του εργαστηρίου ήταν απλή. Συμπεριλάμβανε τη βασική έννοια του επιχειρείν δοσμένη με απλοποιημένο τρόπο μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού και δημιουργικότητας. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες εικονικών δυνητικών επιχειρήσεων διεκδικούσαν μονάδες βαθμολογίας που προέκυπταν από τη διαδικασία των προκλήσεων κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με τις σημαντικότερες διαστάσεις της επιχειρηματικής σκέψης. Εδώ οι μαθητές κέρδιζαν βαθμούς απαντώντας σε ερωτήματα που προέκυπταν, όπως για παράδειγμα, τι θα έκαναν, αν ο πελάτης στον οποίο μόλις πούλησαν την φρέσκια λεμονάδα που έφτιαξαν, τους έκανε παράπονα ότι ήταν υπερβολικά ξινή. Οι απαντήσεις δίνονταν σε προτεραιότητα για τον μαθητή που θα πέταγε πρώτος στον αέρα ένα χρωματιστό μπαλόνι. Στη φάση αυτή, ο χώρος γέμισε μπαλόνια στον αέρα και παιδιά γεμάτα χαμόγελα που διεκδικούσαν φωνακτά απαντήσεις και πόντους.

Για τη δεύτερη φάση του εργαστηρίου χρησιμοποιήθηκε ένα εργαλείο ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων, γνωστό ως business model canvas. Το εργαλείο τροποποιήθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στο κοινό των μικρών μας φίλων. Για παράδειγμα, ενσωματώθηκαν δημιουργικές διαστάσεις όπως η ανάπτυξη ενός λογότυπου (logo), καθώς και άλλες σημαντικοί παράμετροι όπως η επιχειρηματική ηθική και οι αξίες της επιχείρησης. Στους μαθητές δόθηκε ο καμβάς σε πλαστικοποιημένο μεγάλο χαρτόνι, μαρκαδόροι και post it χαρτάκια.

Σε αυτή τη φάση οι μαθητές θα έπρεπε να δουλέψουν πάνω σε μια επιχειρηματική ιδέα που είχαν ως ομάδα και κατόπιν ο «ηγέτης -CEO» της ομάδας να την παρουσιάσει. Η καλύτερη παρουσίαση λάμβανε και τις περισσότερες μονάδες βαθμολογίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μαθητές παρουσίασαν στο τέλος με γραβάτες (αγόρια) και παπιγιόν (κορίτσια).

Η διαδικασία συνεργασίας των παιδιών και  παρουσίασης ήταν για εμάς αλλά και για όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται εκείνη την στιγμή παρόντες (γονείς, εθελοντές ακόμη και ομιλητές του TEDx Kavala) μαγική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν με αυθεντικότητα, χιούμορ και αυθορμητισμό. Προχώρησαν σε χρονοπρογραμματισμό της εργασίας τους, αντάλλαξαν απόψεις, σκέφτηκαν, ταξινόμησαν ιδέες, σχεδίασαν και υπολόγισαν. Εργάστηκαν μέσα από τις διαστάσεις της συλλογικότητας αλλά και της ηγεσίας. Επίσης ξέρετε  τα παιδιά έχουν πολλές φορές τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες ιδέες καθώς δεν περιορίζονται από τα όρια της «ενήλικης λογικής». Παράδειγμα αποτελεί η ιδέα της κίτρινης ομάδας: «η μασκαρεμένη ως διακοσμητικό κήπου κάμερα στο σχήμα κουκουβάγιας για να μας προστατεύει από τους κλέφτες».

Σήμερα γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στον τόπο μας σχετικά με τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στα σχολεία. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο που περιγράψαμε στα παιδιά το τι είναι ένας καλός επιχειρηματίας.

«ένας καλός επιχειρηματίας είναι κάποιος που δε φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα και συνεχώς ψάχνει νέες ιδέες και προκλήσεις. Είναι κάποιος που του αρέσει να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και προσπαθεί να κάνει την καθημερινότητα καλύτερη για όλους μας. Είναι ένα υπεύθυνο άτομο που δεν ενοχλείται από την σκληρή δουλειά προκειμένου να πετύχει στη ζωή του».

Όλα τα παραπάνω λοιπόν δεν αποτελούν αρετές και δεξιότητες που θα επιθυμούσαμε να αναπτύξει ένα παιδί για τη μελλοντική του πρόοδο και ευημερία; Τότε νομίζω η σημασία της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση είναι μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί.

 

Γιώργος Θερίου

Σύμβουλος στρατηγικής και ανθρώπινου δυναμικού ׀׀Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ ΑΜΘ

[Δημήτρης Χατζούδης, Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ ΑΜΘ

TEDxKavala TEAM

 

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment